Good Reads

 

 

Want to read my case study in English? Click here.

Mijn Rol

  • Solo case study voor het herontwerpen van een bestaande mobiele app

Tijdlijn

  • November - december 2023


Opdracht

Het herontwerpen van een bestaande mobiele app

In eerdere casestudies die ik heb uitgevoerd, heb ik me vooral gericht op het ontwerpen van mobiele apps die nog niet bestonden. Deze zijn te zien bij mijn andere UX/UI projecten in mijn online portfolio. Om mijn portfolio verder uit te breiden, heb ik mij in november 2023 gericht op het herontwerpen van een bestaande mobiele app. Hierbij koos ik de app Goodreads om te herontwerpen.


Doel

Hoe kan ik de Goodreads app herontwerpen om deze optimaler en overzichtelijker te maken voor gebruikers?

Het doel van dit project is het herontwerpen van de Goodreads app om deze duidelijker en handiger te maken voor gebruikers. Ik las de recensies die Goodreads gebruikers in de App store achterlaten over hun gebruik van de app. Daarnaast heb ik de mening gevraagd van vrienden en familie uit mijn eigen kring die Goodreads gebruiken over wat zij van de app Goodreads vinden.

Een veelgehoord probleem was dat de huidige Goodreads app er erg onoverzichtelijk en saai uitziet. Op het eerste gezicht bevat de app te veel informatie, waardoor het voor veel gebruikers moeilijk is om goed te navigeren. Daarnaast is Goodreads niet sociaal genoeg voor gebruikers en is er weinig veranderd in de laatste jaren waardoor de app er erg ouderwets uit ziet.

Door wijzigingen aan te brengen in de Goodreads app om deze problemen aan te pakken, zal de app er innovatiever uit zien en wordt sociale interactie mogelijk met andere mensen die Goodreads gebruiken om samen boeken te lezen.


visualiseren originele app

Wat moet er veranderen in de Goodreads app?

Er zijn drie hoofdpagina’s in de Goodreads app die ik zou veranderen: De ‘Home Page’, ‘My Profile’ enGroups’.

De ‘Home Page’ is de eerste pagina die je ziet in de app. Op deze pagina vindt je momenteel aanbevelingen voor boeken uit verschillende genres, en activiteiten van je vrienden op Goodreads. Op dit moment staat er echter veel overbodige informatie op deze pagina die het voor gebruikers moeilijk maakt om goed door de app te navigeren. Daarnaast zijn de kleuren van deze pagina somber en ouderwets.

De tweede pagina is 'My Profile'. Deze pagina laat zien welke boeken je hebt gelezen, welke je nog wilt lezen, in welke genres je geïnteresseerd bent en het laat ook je leesuitdaging van het jaar zien. Dit zijn allemaal interessante onderdelen om in je profiel terug te zien. Helaas is er zoveel extra informatie neergezet, waardoor deze pagina er rommelig uitziet. Veel informatie kan op het eerste gezicht worden weggelaten om de profielen van gebruikers overzichtelijker te maken.

De derde pagina is ‘Groups’. Op deze pagina kun je bestaande groepen opzoeken in de app. In deze groepen kun je elkaar op de hoogte houden van dezelfde boeken die je leest. Helaas kun je op dit moment geen eigen groepen aanmaken in de Goodreads app, dat moet via de Goodreads website, wat niet optimaal is voor gebruikers. Hierdoor verliest de app een groot sociaal aspect omdat niet veel gebruikers via de website een groep willen aanmaken.

Een vierde pagina wat de Goodreads app zou kunnen verbeteren is het toevoegen van een ‘Currently Reading’ pagina. Deze pagina bestaat momenteel nog niet in de Goodreads app. Op deze pagina kunnen gebruikers de voortgang bijhouden van hun boek dat ze aan het lezen zijn in de app. Zo kunnen gebruikers aangeven hoeveel ze lazen op een specifieke dag.


low-fidelity wIREFRAMES

Inspiratie opdoen van andere bestaande boeken -en leesapps

Om goed te visualiseren hoe de vernieuwde app van Goodreads eruit komt te zien, heb ik eerst de structuur van de wireframes gemaakt in Figma. Daarbij heb ik gekeken naar verschillende app- en websiteontwerpen van bestaande leesapps zoals StoryGraph, Libib en Bookly. Op basis hiervan heb ik een ontwerp gemaakt voor de wireframes van de vernieuwde Goodreads app.


FINAL PRODUCT

Het eind product voor de Goodreads app

De vernieuwde app voor Goodreads laat zien dat gebruikers meer overzicht hebben in de app door veel overbodige informatie die je op het eerste gezicht ziet te verwijderen. De kleuren en het logo van Goodreads zijn ook aangepast naar een moderner formaat.

De ‘Home Page’ is opgesplitst in twee delen: ‘Currently Reading’ en ‘Activity’. Ik heb de aanbevelingen van Goodreads boeken verplaatst naar een andere pagina waardoor de ‘Home Page’ nu overzichtelijker eruit ziet. Onder het kopje ‘activity’ staat nu duidelijk onder elkaar wat je vrienden momenteel aan het lezen zijn, hoeveel sterren ze hebben geven aan een boek en wat ze van plan zijn om te lezen.

‘My Profile' is ook opgeschoond door enkele overbodige onderdelen te verwijderen. Veel informatie kon op het eerste gezicht worden weggelaten om de profielen van gebruikers overzichtelijker te maken. Ook heb ik verschillende ‘Book Shelves’ gemaakt waardoor je nu makkelijker kunt zien wat je momenteel aan het lezen bent, wat je nog wilt lezen etc.

Voor ‘Groups’ kun je nu zelf een groep aanmaken via de Goodreads app. Bovendien kun je beslissen of je de groep openbaar of privé wilt maken. Dit zorgt voor meer sociale interactie tussen gebruikers in de app. De ‘Groups’-pagina kun je vinden onder ‘My Profile’.

De nieuwe ‘Currently Reading’ pagina is te vinden via de ‘Home Page' en in ‘My Profile’. Hier kunnen gebruikers hun vooruitgang bijhouden van een boek wat ze aan het lezen zijn. Als je bevriend bent met iemand die zijn boek bijwerkt, veschijnt deze update onder het kopje 'Activity' van de 'Home Page'.


Gif van het eindontwerp


Conclusies en reflectie

Wat zou ik de volgende keer anders doen?

  1. Leesbaarheid komt voor kleurenpalet. Toen ik mijn ontwerp maakte, keek ik eerst naar de kleuren die mooi bij elkaar pasten in plaats van of de leesbaarheid van de tekst met de kleur een probleem zou zijn. Nadat ik klaar was met de tekst en de kleuren, testte ik Adobe's contrastcontrole en daaruit bleek dat kleine letters niet goed leesbaar waren bij mijn achtergrondkleur. Toen moest ik het kleurenpalet toch nog aanpassen in mijn Figma bestand. De volgende keer zou ik eerst deze contrastcontrole doen voordat ik al mijn kleuren in het bestand zou toepassen.

  2. Meer verschillende doelgroepen interviewen. Bij het verzamelen van informatie over Goodreads heb ik vooral mensen uit mijn eigen kring gevraagd en heb ik gekeken naar Nederlandse recensies van gebruikers in de Appstore. De volgende keer wil ik wat dieper ingaan op het verkrijgen van verschillende doelgroepen voor mijn UX/UI-onderzoek (Verschil in leeftijd, gender en een andere nationaliteit dan Nederlands) om zo nog een gerichter onderzoek uit te kunnen voeren.